PERIODISK FASTA

 

Periodisk fasta är ett utmärkt verktyg för att gå ner i kroppsfett och stanna på en låg nivå, dessutom är det hälsosamt. Det finns en mängd varianter att välja på. Här är de vanligaste:

 

16:8 metoden – bäst för de som styrketränar

Min rekommendation är att använda sig av 16:8 metoden vilken är den populäraste versionen av fasta, speciellt för de som styrketränar. Det krävs bara att byta frukosten mot en kopp kaffe (eller någon annan dryck utan kalorier) och istället ha lunch som dagens första mål. Fasta från kl 20 till 12 nästa dag – till exempel – innebär 16 timmars fastande. Jag har själv använt mig av denna metod med mycket goda resultat, dessutom mår jag väldigt bra att ”få vila” från ätandet under 16 timmar.

Det finns förstås många andra varianter av periodisk fasta, men denna 16:8-metod (16 timmar då man inte äter och 8 timmars ätfönster under dygnet) är den jag rekommenderar i första hand.

Man kan köra 16:8 hur ofta man vill. Till exempel två gånger i veckan, eller bara på veckodagar, eller varje dag. Ju oftare, desto effektivare.

Viktigt är dock att du fortsätter räkna dina kalorier enligt guide här. Är ditt mål att gå ner i kroppsfett är det fortfarande ett måste att du ligger i ett kaloriunderskott, periodisk fasta är bara ett verktyg som gör målet lite enklare att nå.

 

tjej 17%

 

Andra typer av periodisk fasta

Det finns många alternativ. Längre perioder är svårare att göra speciellt om man styrketränar. Här är två vanliga alternativ:

  • Fasta under ett helt dygn, (ofta middag – middag) en eller två gånger i veckan.
  • 5:2-dieten. Ät så mycket du behöver för att bli mätt 5 dagar i veckan och ät sen kaloribegränsat två dagar (500 kalorier per dag för kvinnor, 600 kalorier för män).

 

Se vidare här för en ingående artikel om periodisk fasta.