KROPPSFETT GUIDE

 

Att veta hur mycket kroppsfett man ligger på exakt, är tyvärr, nästan omöjligt att mäta. I stort sett skulle man behöva skära ut allt fett ur kroppen och väga det för att få ett exakt tal, kanske inget alternativ för de flesta …

Det finns många sätt att mäta kroppsfett såsom Dexa etc. Jag tycker det viktigaste är spegeln, omkrets mage samt att se förändringar på vågen. Du kommer efter ett tag själv känna var du ligger. Det är och kommer aldrig bli en exakt vetenskap för oss som inte är professionella bodybuildare.  För oss ”dödliga” som inte ska tävla är det inte så viktigt om det slår på några procent. Viktiga är att du ser förändringar när du ser dig i spegeln. Du kan väga dig 4-6 ggr I veckan och mäta snittet, vilket ger dig en bra hint om var du är på väg.  När du tittar på medelvärdet behöver du inte oroa dig över tillfälliga rörelser uppåt eller nedåt .

Storleken på din midja (mätt vid naveln ) är också en tillförlitlig indikator på ökning eller minskning av kroppsfett. En växande midja indikerar ökad andel kroppsfett och en krympande lägre andel kroppsfett. Det bästa av allt,  det som krävs är enbart ett enkelt måttband.

denna sida kan du mäta din andel kroppsfett som enligt erfarenhet är förhållandevis korrekt, se även guide här.

 

Här är några exempel på olika nivåer på kroppsfett:

Till exempel, en 70 kg kille vid 10% kroppsfett har 7 kg av fett, och en 85 kg kille har med 10% kroppsfett endast 1,5 kg mer i fett men betydligt mer muskler, vilket ger honom ett dramatiskt annorlunda utseende.

Här är en bra visuell jämförelse av detta:

kroppsfett

Båda killarna har omkring 10% kroppsfett, men killen till vänster har en åtminstone 9-12 kg mer muskler på kroppen vilket dramatiskt ändrar utseendet.

Fler exempel nedan som kan hjälpa dig förstå ungefär var du kan ligga i kroppsfett. Som du kan se, framträder det eftertraktade ”six-packet” omkring 10% kroppsfett, riktigt synlig magstruktur kommer fram vid ca 8% kroppsfett, och ”huggen ur sten” looken kräver ca 7% eller mindre.

 

kfett

 

 

Kroppsfett kvinnor

Det extra fett som kvinnor bär i sina bröst, höfter, lår och rumpa står för de områden med högre kroppsfettsnivåer.  Som ni kan se, är 10% hos män en relativt mager kille men hos kvinnor är det på tävlingsnivå.

 

kf kvinnor

 

 

 

För mer info se nedan klipp: